Wielkanoc

Jak w prosty sposób wybielić kurze jajka?

Znasz ten prosty patent? Dzięki niemu stworzysz idealną bazę pod barwienie skorupek czy dekorowanie. Zamień kremowe skorupki w białe przy okazji usuwając różowe oznaczenia.

 

 

 1. Jaja kurze, spożywczy

2. Łyżka, Home&You

3. Ocet spirytusowy 10%, spożywczy

4. Miska lub słoik, domowe zakamarki

5. Gąbka do naczyń, drogeria

6. Ręcznik papierowy, hipermarket

--------------------------------------------------------

 

 

1. Wlej ocet spirytusowy do szklanej miski lub słoika.

2. Ostrożnie włóż surowe lub ugotowane jajka do naczynia z octem.

 

 

3. Pozostaw jajka na conajmniej 30 minut occie. W tym czasie na powierzchni pojawi się piana.

 

 

4. Wyjmij jajko po 30 minutach z octu i wyczyść całe gąbką. Zauważysz jak łatwo schodzi wierzchnia warstwa koloru razem z kodem.

5. Wybielone jajko obmyj jeszcze pod wodą i osusz.

6. Aby uzyskać idealną biel skorupki, powtórz proces moczenia w occie kilkukrotnie.

 

 

7. Skorupka jajka po kilukrotnym bieleniu staje się przyjemnie matowa ale niestety cieńsza. Co oznacza, że jest również bardziej krucha i należy się z nią obchodzić ostrożnie.

Dodaj komentarz