Wielkanoc

Jak łatwo farbować naturalnie jajka?

Przygotowałam ściągę sprawdzonych przeze mnie receptur, które pozwolą uzyskać prawie każdy odcień. Pamiętaj, że kolor skorupki ma tutaj ogromne znaczenie, ponieważ moje testy wykonałam na skorupkach kurzych bielonych.

 

 

................................................................................. 

Ocet

Zanurz jajko w occie na 30 minut, po czym zetrzyj gąbką całe jajko. Proces powtórz kilkukrotnie do uzyskania idealnej bieli jajek.

 ................................................................................. 

Szafran

Zalej szafran wrzątkiem i pozostaw do wystudzenia. Dodaj 2 łyżki octu. Włóż jajko do barwnika na kilka chwil.

Kurkuma

Zalej kurkumę wrzątkiem i pozostaw do wystudzenia. Dodaj 2 łyżki octu. Włóż jajko do barwnika na kilka chwil.

Biała cebula

Łupiny cebuli zalej wrzątkiem, dodaj łyżeczkę soli i gotuj 30 minut. Pozostaw do wystudzenia. Dodaj 2 łyżki octu. Włóż jajko do barwnika na kilka minut.

 ................................................................................. 

Sok z buraka

Sok z buraka wlej do garnka, dodaj łyżeczkę soli i gotuj 30 minut. Pozostaw do wystudzenia. Dodaj 2 łyżki octu. Włóż jajko do barwnika na godzinę.

 

 ................................................................................. 

 

 

 

................................................................................. 

Czerwona kapusta +  Kurkuma

Połącz wywar z kapusty z wywarem z kurkumy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj 2 łyżki octu. Włóż jajko do barwnika na godzinę.

.................................................................................  

Czerwona kapusta + Szafran

Połącz wywar z kapusty z wywarem z kurkumy. Dokładnie wymieszaj. Dodaj 2 łyżki octu. Włóż jajko do barwnika na godzinę.

 ................................................................................. 

Czerwona kapusta

Poszatkuj kapustę, zalej wodą, dodaj łyżeczkę soli i gotuj 30 minut. Pozostaw do wystudzenia. Dodaj 2 łyżki octu. Włóż jajko do barwnika na godzinę lub na całą noc.

.................................................................................  

Woda z czarnych oliwek

Zagotuj wodę z oliwek i dodaj łyżeczkę soli. Pozostaw do wystudzenia. Dodaj 2 łyżki octu. Włóż jajko do barwnika na kilka godzin.

.................................................................................  

Sok z czarnego bzu

Zagotuj sok i dodaj łyżeczkę soli. Pozostaw do wystudzenia. Dodaj 2 łyżki octu. Włóż jajko do barwnika na godzinę.

.................................................................................  

Wino wytrawne

Wino wlej do garnka, dodaj łyżeczkę soli i gotuj 30 minut. Pozostaw do wystudzenia. Dodaj 2 łyżki octu. Włóż jajko do barwnika na godzinę.

Dodaj komentarz